Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
RTS u novom ruhu
07.05.2010.
Izvor: Press Online

RTS u novom ruhu
Zbrka.com

Radio-televizija Srbije potpuno je promenila vizuelni identitet informativnog programa - „Dnevnik" i „Vesti" od 5. maja emituju se u novoj scenografiji. Centralna informativna emisija „Dnevnik" sada ima redizajniranu, dobro poznatu špicu iz 90-ih godina prošlog veka!

Boris Miljković, kreativni direktor RTS-a, kaže da je ovo samo početak redizajna Javnog servisa Srbije.

- Ovo je verovatno najbolji „Dnevnik" na prostorima bivše SFRJ i sa takvom odgovornošću smo krenuli u dizajn, odnosno u redizajn njegovog odela. Uzimajući u obzir celo naše nasleđe RTS-a, nezaobilazna je bila inspiracija sa čuvenom tačkastom špicom Nenada Čonkića i muzikom Zorana Simjanovića. Vratili smo se na same početke i pokušali da sagradimo na tim temeljima jednu novu kuću, jedno novo odelo za 21. vek. Sam taj proces je tek počeo i nadam se da ćemo to isterati do kraja - kaže Miljković.

Više pameti nego para

On kaže da su informativne emisije podelili u tri segmenta.

- Imamo jutarnji, prajm-tajm i večernji segment, pa su špice, grafika i ceo imidž tih emisija podeljene u tri boje nalik bojama naše zastave: - svetla (bela) koja simboliše jutarnji program, crvena koja je tačno u podne i plava koja je smirujuća i koja nas kasnije vodi kroz elitni, udarni informativni program. To nije kraj i obećavamo da se ogroman tim koji stoji iza čitave ove stvari ne raspušta, nego nastavlja tim putem - rekao je on.

Miljković kaže da iza svega stoji veliki kreativni tim i da niko kao pojedinac ne može da se istakne.

- Čitav redizajn radio je kreativni tim od 50-ak ljudi, a realizacija projekta trajala je tri meseca. Ovo nije skup projekat. U njega je uloženo više pameti nego para. U planu je redizajn čitavog informativnog programa, zatim kulturno-umetničkog, kao i zabavnog programa. To je dug projekat koji će trajati oko godinu dana - kaže Miljković za Press.

RTS - Dnevnik

Bez senzacije

Čuvena TV kritičarka Branislava Džunov nije oduševljena redizajnom RTS-a.

- Sve ovo što smo videli je već prikazano i neoriginalno. Vraćanje na staru i mnogo hvaljenu špicu je prevaziđeno. Ne treba se vraćati u prošlost bez pokrića. Treba ići korak napred, jer su zaista ogromne mogućnosti u visokoj tehnologiji i digitalnoj televiziji. Promena špice je delikatan posao i ne treba da se radi bez velikih priprema - kaže Džunov, i dodaje da ipak ima i pozitivnih pomaka.

- Sviđa mi se što je uveden časovnik, pa gledalac u svakom trenutku može da zna koliko je sati, ali i da prati koliko traje prilog. Studio deluje prosvetljeno i „vazdušastije" i imam utisak da se išlo na to da se voditeljke, koje su ranije bile u prvom planu, minimalizuju.

Zanimljivo je videti i da li će doći do promene voditeljki i da li će uvesti neka nova TV lica. Takođe, pitanje je da li ima dovoljno vesti da se stave u 40 minuta, koliko traje „Dnevnik". Sve te vesti treba da budu takve da prikuju gledaoca uz ekran. Informativni program RTS-a je korektan, ali nema tu ničeg senzacionalnog - kaže za Press čuvena televizijska kritičarka.

Pomešane reakcije gledalaca RTS-a

Novi vizuelni identitet informativnog programa RTS-a već prvog dana je osvanuo na sajtu „Jutjub". Reakcije gledalaca su pomešane.

-Fantastično! Svaka vam čast za ovu modernizaciju! Konačno dah moderne Evrope pomešan sa starom tradicijom, a sve u novom i lepšem digitalnom ruhu!

-Ovo nije 2010, ovo je 1990. U svetu je prošlo 20 godina, a mi se vraćamo u prošlošt. Srbijo!

-Bezveze, moglo je da se zadrži dosta toga staroga, a da se napravi mnogo modernija špica. Ovako je ceo koncept ostao isti, samo malo je prilagođen.

-Dobro je da su vratili staru, najbolju špicu. Ali, naravno, moglo je to puno bolje da se uradi. Treba ostati na ovom izgledu „Dnevnika", ali ga osavremeniti.

-Sviđa mi se ponajviše kako su grafički rešili najavu glavnih vesti. Ostalo je moglo bolje.

Pink pozdravlja promenu

Tanja Jordović, urednica informativnog programa konkurentske televizije Pink, kaže da je svaka promena dobrodošla.

- Sve je bolje od onoga što je bilo. Sramota je bilo da „ono" predstavlja državu. Ovo sada izgleda modernizovanije, umivenije i svežije, i nešto je između B92 i HRT-a. Ja imam samo zanatske primedbe na sve to.

Na primer, na grafiku koja treba da je veća, jer prema istraživanjima njihova ciljna grupa su stariji ljudi, a oni ne mogu da vide onako sitnu grafiku. Drugo, stariji ljudi se teško navikavaju na bilo kakvu promenu. Ne smeta mi ni stara špica, niti me asocira na nekadašnja vremena. Jedino ostaje da i sadržaj promene i da ne počinju svake vesti pozdravom onima koji su na vlasti - kaže Tanja za Press.

Jordovićeva tvrdi da RTS ne doživljava kao konkurenciju.

- Nemam odnos prema RTS-u kao prema konkurenciji jer oni, kao medijski javni servis Srbije, treba da predstavljaju obraz Srbije. Ono što je nekada bilo predstavljalo je bruku i sramotu. Mi smo mali, pa smo se menjali svake godine, a oni tek sada - zaključuje Tanja Jordović.

 

Zbrka.com

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - VB 2009 - Razmenjivanje nežnosti
VB 2009 - Razmenjivanje nežnosti
Play - Sud juri Maju Nikolić
Sud juri Maju Nikolić
Play - Sabor trubača u Guči
Sabor trubača u Guči
Play - Dača - Nata mi neće uzeti kafanu
Dača - Nata mi neće uzeti kafanu
Play - Seka - Ne zanimaju me anonimne kreatorke
Seka - Ne zanimaju me anonimne kreatorke
Play - Džej proslavio rodjendan
Džej proslavio rodjendan
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt