Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
Jelena Karleuša i Kristijan Golubović - Idoli srpske dece
08.06.2010.
Izvor: Kurir Info

Jelena Karleuša i Kristijan Golubović - Idoli srpske dece
Zbrka.com

I. K. je učenica šestog razreda osnovne škole i životni uzor joj je Jelena Karleuša.

Na pitanje Kurira zbog čega je za svog idola izabrala baš nju, devojčica odgovara: - Pa, ona je tako kul! Popularna je, bogata, zgodna, strava se oblači, živi kao kraljica. Svako normalan bi poželeo da se menja s njom bar na koji dan...“

Dok se devojčice uglavnom ugledaju na „pevaljke“, dečacima su idoli sportisti, ali i „loši momci“. Dvanaestogodišnji S. M., učenik jedne osnovne škole u Beogradu, kaže da mu je idol - Kristijan Golubović!

- Kristijan je lik! S drugovima sam odgledao sve njegove snimke na Jutjubu i znam maltene sve njegove govore napamet. Ima lovu, jebiga, sad je pao, ali siguran sam da će uskoro izaći. Počeo je od nule i zgrnuo brdo love, zeznuo sve pajkane, a pri tom se bavi sportom - očarano priča ovaj osnovac.

Većina od stotinjak učenika šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola u Beogradu koje je Kurir anketirao davala je slične odgovore: uzori srpske dece su - kao i čuvenih devedesetih - pevačice novokomponovane muzike i „opasni momci“.

- Rezultat ankete koju je Kurir sproveo među osnovcima pokazatelj je opšteg poremećaja kulturnih i celokupnih društvenih vrednosti - kaže sociolog Ljiljana Lepšanović.

- Kriza duha je preovladala. To što su deci omiljene ličnosti pevaljke ili osobe s kriminalnim dosijeima pokazatelj je da su na ceni oni koji su stekli novac sa što manje rada i truda. Već nekoliko decenija u Srbiji je među mladima zastupljen „holivudski sindrom“, koji podrazumeva što bolji fizički izgled, skupa kola, avione, kamione...

Naša deca razmišljaju potpuno praktično i krajnje površno: Zašto bih završavao fakultet kad mi to nije garant uspešnosti i materijalne sigurnosti? S druge strane, neko nema ni pet razreda osnovne škole, a ima milione...

Problem je u tome što ih sama država ne podržava i ne stimuliše da se obrazuju i zbog toga su im uzori ljudi koji nemaju nikakvih vrednosti osim materijalnih. Pri tom mislim na Jece, Cece, Seke u svim varijantama, sa njihovim kučićima, mačićima, šljokicama...

Poseban problem su, prema rečima Lepšanovićeve, rijaliti šou programi u kojima se propagiraju nerad, tačnije igranje i glupiranje, zahvaljujući kojima je moguće dobiti veliku sumu novca.

- Ni otvaranje ka Evropi nije nam pomoglo da pobegnemo od kiča i šunda, koje smo devedesetih opravdavali izolacijom. Za razliku od sedamdesetih godina, kada je šund bio oporezivan, sada je on nešto sasvim normalno i opšteprihvaćeno, počev od ulice, televizije, pa čak i kulturnih ustanova.

Ne treba ni da napomenem da se izgubila kultura čitanja. Internet se koristi kao jedino sredstvo za otkrivanje informacija, a mladi će pre odgledati film nego što će pročitati neku knjigu. Mada, kad vidim da je knjiga „Grabljivica - ispovest jedne sponzoruše“ prodata u više od 100.000 primeraka, poželim da knjige nisu ni izmišljene - iskrena je Lepšanovićeva.

Zbrka.com

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - Dača se zaljubio u medicinsku sestru!
Dača se zaljubio u medicinsku sestru!
Play - Jelena Karleuša - Koncert u Hrvatskoj
Jelena Karleuša - Koncert u Hrvatskoj
Play - Djordje Veliki Brat - Lažu me celog života
Djordje Veliki Brat - Lažu me celog života
Play - VB 2011 - Marijanin muž hoće da naplati ženin sex
VB 2011 - Marijanin muž hoće da naplati ženin sex
Play - Tajni brakovi Zlate Petrović
Tajni brakovi Zlate Petrović
Play - Nives Celzijus - Trudna i bludna
Nives Celzijus - Trudna i bludna
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt