Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
Google - najskuplji svetski brend
22.04.2008.
Izvor: Press Online

Google - najskuplji svetski brend
Zbrka.com

Drugu godinu zaredom najpopularniji internet pretraživač našao se na prvom mestu liste najmoćnijih brendova, za njim sledi Dženeral elektrik, a među prvih deset je i Koka-Kola

Internet pretraživač Gugl, drugu godinu zaredom, našao se na čelu liste najmoćnijih svetskih brendova BrandZ TOP 100, objavio je juče londonski Fajnenšel tajms. Vrednost najpopularnijeg internet pretraživača procenjuje se na čak 86,1 milijardu dolara. Za njim sledi Dženeral elektrik, zatim Majkrosoft, a među prvih deset najvrednijih brendova našle su se i ikone brze hrane Mekdonalds i Koka-Kola.

Vrednost Top 100 brendova, prema listi koju sastavlja agencija Milvord Braun Optimor, porasla je za poslednjih godinu dana za 21 odsto i ukupno dostigla 1,94 biliona dolara. Iako bi lista trebalo da obuhvata sve svetske brendove, na njoj se nalaze firme iz samo 16 zemalja. Više od polovine, odnosno 54 marke, su iz SAD.

Na zvaničnoj listi BrendZ TOP 100 na drugom mestu nalazi se Dženeral elektrik, čiji brend vredi 71,4 milijarde dolara. Za njim sledi Majkrosoft sa 70,9 milijardi dolara i Koka-Kola, čija je vrednost brenda procenjena na 58,2 milijarde dolara. Kineski Čajna mobajl vredan je 57,2 milijarde, dok IBM košta 55,3 milijarde dolara. Među najvrednijim brendovima našao se i Epl, vredan 55,2 milijarde dolara, zatim Mekdonalds sa vrednošću od 49,5 milijardi, Nokija sa 44 milijarde i Marlboro sa 37,3 milijarde dolara.

U prvih deset firmi kotiranih prema tržišnoj vrednosti, najpoznatiji proizvođač cigareta u svetu Marlboro, zbog snažnih kampanja protiv pušenja, pao je za četiri mesta, sa šestog na deseto. Iznenađujuće je to što je njegovo bivše, šesto mesto, zauzeo prašak za veš tajd.

Dobar rezultat ostvarila je Kina. Telekomunikaciona kompanija te zemlje Čajna mobajl našla se na petom mestu, a među sto najvrednijih još su i kineske banke Benk od Čajna, Čajna konstrakšn benk i banka ICBC.

Prvi put se na listi našla i istočna Evropa. Na 89. poziciji smestio se ruski mobilni operater MTS, najveći u srednjoj i istočnoj Evropi, sa 83 miliona korisnika.

Potrošači bi glasali za Porše, Guči, Kartije...

Istraživanje BrendZ uzima u obzir pre svega vrednost preduzeća prema obimu prometa i prema tome kako tu marku vrednuju potrošači. Međutim, kad bi oni odlučivali, na vodećim mestima bio bi sasvim drugačiji poredak, pokazalo je istraživanje. Vodile bi firme koje predstavljaju luksuz, kao što su Luj Viton, Porše, Hermes, Guči ili Kartije.

Inače, vrednost svake marke najtačnije se utvrđuje prema sumi koju je konkurencija spremna da plati za celu kompaniju. Tamo gde takvo poređenje nije moguće traže se drugačiji metodi.

Vrednosti brendova

Gugl - 86,1 milijarda

Dženeral elektrik - 71,4 milijarde

Majkrosoft - 70,9 milijardi

Koka-Kola - 58,2 milijarde

Čajna mobajl - 57,2 milijarde

IBM - 55,3 milijarde

Epl - 55,2 milijarde

Mekdonalds - 49,5 milijardi

Nokija - 44 milijarde

Marlboro - 37,3 milijarde

Zbrka.com


Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - Maja Nikolić - Postaću zvezda Granda
Maja Nikolić - Postaću zvezda Granda
Play - Seka pred sudom zbog vukova!
Seka pred sudom zbog vukova!
Play - Ana Mihajlovski ugradila silikone
Ana Mihajlovski ugradila silikone
Play - Venčali se Jelena i Žika Zana
Venčali se Jelena i Žika Zana
Play - Danijel OT: Mrze me jer sam dobar sa Britni !
Danijel OT: Mrze me jer sam dobar sa Britni !
Play - Hasan Dudić - Paroški je potegao nož na mene
Hasan Dudić - Paroški je potegao nož na mene
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt